De eerste weken

Voor zowel borstvoeding als flesvoeding geldt eigenlijk het volgende: de eerste 6 maanden heeft u kind eigenlijk alleen maar melk nodig om aan de juiste bouwstoffen te komen.
Op zich is borstvoeding als het goed op gang is gekomen heel handig. Het bevat bijna alles wat u kind nodig heeft, het is nooit te warm of te koud en u geeft de afweer van uw kleintje een duwtje in de goede richting. Borstvoeding verandert ook over de tijd in samenstelling om zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat uw kind nodig heeft.

Flesvoeding is echter een goed alternatief, bevat alle voedingsstoffen en vitaminen die u kindje nodig heeft om gezond op te groeien.

Babyvoeding: De eerste dagen

Bij Borstvoeding: De eerste dagen komt een een wat dikke melk uit uw borsten, die meestal ook wat geler is dan normaal. Deze gele melk is erg gezond voor u kind, het bevat belangrijke afweerstoffen en veel eiwit. Deze melk zorgt er ook voor dat de darmen goed opstarten en hun werk gaan doen. Het is belangrijk te proberen in elk geval deze eerste melk aan uw kindje te geven.

Voor zowel fles- als borstvoeding geld in de eerste periode:
* Geeft u kind te drinken als uw kind wil drinken. Het dient wel minimaal 6 keer te zijn. Bij borstvoeding wel erop letten wat vitamine K bij te geven. (150 microgram)

Hoe kunt u zien of uw kind genoeg melk krijgt?

U kunt dat zien aan de hoeveelheid plas. Je wilt elke dag toch wel een paar volle zware luiers zien. Ook voor de moeder is het belangrijk goed te drinken. Met borstvoeding verliest de moeder veel vocht en die moet aangevuld worden.Het voedingsschema verschilt natuurlijk of u borstvoeding geeft of flesvoeding, ze zijn beiden opgenomen in onderstaande tabellen:

Voedingsschema baby 1 week - 2 weken

Net geboren en meestal in het begin niet heel erg hongerig nog.

Gemiddeld gewicht: 2750-4000 gram
Borstvoeding: Op verzoek, maar minimaal 6x per 24 uur.
De voedingstijden zijn afhankelijk van de behoefte van uw baby.
150 microgram vitamine K bijgeven,
10 microgram vitamine D bijgeven.
Bij flesvoeding: 6x 70-100 ml volledige zuigelingenvoeding. (komt overeen met 420-600 ml totaal).
De voedingstijden zijn afhankelijk van de behoefte van uw baby. Je kunt ook de hoeveelheid verdelen over 7-8 keer als dat beter gaat. 10 microgram vitamine D bijgeven.
Voor de moeder: 10 microgram vitamine D


Voedingsschema baby vanaf 2 weken

Gemiddeld gewicht: 3000-4250 gram
Borstvoeding: Minimaal 6x per 24 uur. De voedingstijden zijn afhankelijk van de behoefte van uw baby.
150 microgram vitamine K bijgeven,
10 microgram vitamine D bijgeven.
Flesvoeding: 6x 80-110 ml volledige zuigelingenvoeding. (komt overeen met 480-660 ml totaal) De voedingstijden zijn afhankelijk van de behoefte van uw baby. 10 microgram vitamine D bijgeven.
Voor de moeder: 10 microgram vitamine D

Delen met anderen

Epenko voor een portrettekening of andere pentekening.

Overlast van katten in uw tuin? Ga naar kattenverjager.nl.