5 maanden

image-babyf0.jpg

Tot een half jaar drinkt je kindje alleen maar melk, je hebt dus bijna niets anders nodig.Nu is je baby 5 maanden en moet je nog wel vitamine D bijgeven, zeker in het geval je borstvoeding geeft. In flesvoeding zit al vitamine D, maar toch wordt aangeraden ook hier vitamine D bij te geven.

vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van botten en tanden. Ook beschermt het tegen ziekten. Normaal gesproken kan je kind via zonlicht op de huid zelf vitamine D aanmaken, echter in Nederland is zoals je weet niet niet zoveel zon dus is het nodig het apart mee te geven. Donkere kinderen hebben nog wat meer nodig dan witte kinderen, hun huid heeft nog wat meer zon nodig om voldoende van deze vitamine aan te maken en die zon hebben we niet in Nederland.

Voor de moeder is het nodig om vitamine D te nemen.

Vanaf 5 maanden

Gemiddeld gewicht: 5900-8000 gram
Borstvoeding: Minimaal 4x per 24 uur waarvan er 1 een papje kan zijn.
10 microgram vitamine D bijgeven
Flesvoeding: 4 tot 5 x 200 ml volledige zuigelingenvoeding, waarvan eventueel 1 papvoeding, (800-1000ml totaal).
10 microgram vitamine D bijgeven.
Voor de moeder: 10 microgram vitamine D

Vanaf de 4de maand of de 5de maand is het goed mogelijk om uw kindje te leren met een lepeltje te eten. het is handig om een zacht plastic lepeltje te nemen en niet een metalen. Dit omdat plastic zachter is en minder gauw wondjes veroorzaakt.

Wennen

Je kindje zal hier waarschijnlijk even aan echt eten moeten wennen en de kans is dan ook groot dat je kindje eerst zal spugen of kokhalzen. Gewoon toch elke dag even oefenen, want ook hier geldt oefening baart kunst. Dit wennen kan wel weken duren. Het kan helpen een paar dagen hetzelfde soort hapje te geven.Eigen gemaakte groente en fruithapjes hebben wat meer structuur en verschillende smaken, zo leert je kindje die kennen.

Hier meer over voeding uit potjes of bij kijk bij eerste hapjes voor meer info.

Delen met anderen

Epenko voor een portrettekening of andere pentekening.

Overlast van katten in uw tuin? Ga naar kattenverjager.nl.