4 maanden

image-babyf0.jpg

Tot een half jaar drinkt je kindje alleen maar melk, je hebt dus bijna niets anders nodig. De eerste 3 maanden (de eerste 12 weken) gaf je wel vitamine K in het geval dat je kind borstvoeding kreeg, daar kun je nu mee stoppen. Nu is je baby 4 maanden en moet je nog wel vitamine D bijgeven (10 microgram per dag).

vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van botten en tanden. Ook beschermt het tegen ziekten. Normaal gesproken kan je kind via zonlicht op de huid zelf vitamine D aanmaken, echter in Nederland is zoals je weet niet niet zoveel zon dus is het nodig het apart mee te geven. Donkere kinderen hebben nog wat meer nodig dan witte kinderen, hun huid heeft nog wat meer zon nodig om voldoende van deze vitamine aan te maken.

Voor de moeder is het nodig om vitamine D te nemen (10 microgram per dag).

Vanaf 4 maanden

Gemiddeld gewicht: 5400-7400 gram
Borstvoeding: Minimaal 5x per 24 uur.
vitamine K kan gestopt worden na week 12,
10 microgram vitamine D bijgeven
Flesvoeding: 5x 160-200 ml volledige zuigelingenvoeding, (800-1000ml totaal).
10 microgram vitamine D bijgeven
Voor de moeder: 10 microgram vitamine D

fruithapje of een groentehapje?

Vanaf de 4de maand of de 5de maand is het goed mogelijk om uw kindje te leren met een lepeltje te eten. het is handig om een zacht plastic lepeltje te nemen en niet een metalen. Dit omdat plastic zachter is en minder gauw een wondje veroorzaakt.

Je kindje zal hier waarschijnlijk even aan echt eten moeten wennen en de kans is dan ook groot dat je kindje eerst zal spugen of kokhalzen. Gewoon toch elke dag even oefenen. Dit wennen kan wel weken duren. Het kan helpen een paar dagen hetzlfde soort hapje te geven.Eigen gemaakte groente en fruithapjes hebben wat meer structuur en verschillende smaken, zo leert je kindje die kennen.

Suiker in potjes

Veel mensen gebruiken potjes, waar niet veel mis mee is, echter zelf groentenprakjes bevatten vaak minder suiker en zijn daardoor gezonder.Veel potjes worden bijgezoet met appelsap of siropen. Dit is niet nodig en minder gezond. Ook potjes bevatten gewoon vitaminen, maar de smaak is hetzelfde per hapje, terwijl als je zelf pureert het wat meer 'natuurlijk' zal smaken.

Als je kindje heel veel zoete dingen krijgt die ze van nature lekker vinden, kan het zijn dat je kind wat minder graag een stukje brocoli wegknabbelt. Oefening baart kunst.

Er zijn ook potjes waar geen zoetigheid aan is toegevoegd, deze verdienen dan de voorkeur boven potjes met veel suiker. Kijk bij eerste hapjes voor meer info.

Allergie

Mocht u kindje echt krampjes krijgen, diarree of vlekjes op de huid, is het verstandiger om te wachten met de hapjes tot je kindje 6 maanden is.Kijk ook bij allergie

Delen met anderen

Epenko voor een portrettekening of andere pentekening.

Overlast van katten in uw tuin? Ga naar kattenverjager.nl.