Vitamine K

vitamine K speelt een belangrijke rol bij het stollen van bloed. kinderen die pasgeboren zijn en soms een tekort aan. Onderzoek heeft aangetoond dat in landen waar men niet vitamine K bijgeeft in meer gevallen (gelukkig nog steeds niet vaak) soms spontaan bloedingen ontstaan die gevaarlijk kunnen zijn voor je kind.

In Nederland krijgen alle baby's direct na de geboorte vitamine K via de mond toegediend. Flesvoeding bevat voldoende van deze vitamine. Bij borstvoeding moet je wel vitamine K bijgeven. Het zit er gewoonweg niet voldoende in.

In het geval van borstvoeding geef je vitamine K tot en met 12 weken. Als de borstvoeding vervangen wordt door flesvoeding kun je vitamine K afbouwen.

Kijk bij voedingsschemas voor de hoeveelheden die je je kindje moet bijgeven.
In 2010 heeft de gezondheidsraad het advies gewijzigd en de dosering vitamine K verhoogd (voor kinderen die borstvoeding krijgen) van 25 microgram naar 150 microgram.

Wat was de reden voord de wijziging

Voor een specifieke groep zuigelingen met een gestoorde vetopname beschermde het oude vitamine K advies onvoldoende tegen het ontstaan van bloedingen. Jaarlijks kreeg een klein aantal zuigelingen met een gestoorde vetopname ernstige bloedingen. Het advies geldt uit voorzorg voor alle baby’s die borstvoeding krijgen, omdat het nog niet mogelijk is om alle baby’s met deze indicatie vroegtijdig op te sporen.

Waar koop je vitamine K

vitamine K druppeltjes zijn tekoop bij bijna elke drogist.
Kijk goed op het flesje hoeveel een druppel bevat, de concentratie kan per verpakking of merk verschillen.

Delen met anderen

Epenko voor een portrettekening of andere pentekening.

Overlast van katten in uw tuin? Ga naar kattenverjager.nl.