Vitamine D

In borstvoeding zit niet voldoende vitamine D voor je kind. Een tekort aan deze vitamine is tegenwoordig eenvoudig te voorkomen.Aan flesvoeding is over het algemeen voldoende vitamine D toegevoegd. vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van botten en tanden. Het kan je kind ook helpen beschermen tegen ziekten. Normaal gesproken maakt de huid van je kind deze vitamine aan om de invloed van zonlicht. In Nederland is helaas niet zoveel zon, waardoor je kind te weinig vitamine D krijgt.

Voor volwassenen is vitamine D ook heel belangrijk, zo kan je helpen bij het voorkomen van darmaandoeningen.

Als je kind een donkere huid heeft, moet je nog wat meer iets meer vitamine D toevoegen. Donkere kinderen hebben eigenlijk van nature nog wat meer zon nodig om er voldoende van aan te maken.

Kijk bij voedingsschemas voor de hoeveelheden die je je kindje moet bijgeven.

Wijziging 2012 in hoeveelheid advies vitamine D

De gezondheids raad heeft in 2012 geadviseerd niet meer de gebruikelijk 5 microgram vitamine D te geven maar dit wat te verhogen naar 10 microgram per dag. Ook voor kidneren die flesvoeding krijgen kunnen beter nog extra vitamine D innemen.

Waar te koop

vitamine D druppeltjes zijn tekoop in bijvoorbeeld het kruitvat of de etos of trekpleister. Het zit in vaak een donker flesje waarmee je goed druppeltjes kunt doseren. Het is vaak een beetje zoet van smaak en mede daarom niet zo moeilijk om je kindje te geven.
Kijk goed op het flesje hoeveel een druppel bevat, de concentratie kan per verpakking of merk verschillen.

Nog iets om op te letten dat je er zeker niet teveel van moet geven. Teveel vit d is niet gezond voor je kind.

Teveel vitamine D is niet goed

Geef niet teveel vitamine D, kijkt goed op de verpakking van de druppels hoe hoog de concentratie is. Bij echt teveel vitamine D inname, neem je contact op met de dokter.

Delen met anderen

Epenko voor een portrettekening of andere pentekening.

Overlast van katten in uw tuin? Ga naar kattenverjager.nl.