Groentehapje

Na ongeveer vijf maanden kun je beginnen met een groentehapje. Je begint met weinig kunt langzaam wat meer geven.In het begin moet je de groente prakken en zeven, maar als je kindje beetje gewend is is dat niet meer nodig. Het is best goed om je kind aan wat meer vaster voedsel te laten wennen. Als je begint met zachtige groenten zoals zacht gekookte worteltjes of zachte bloemkool, kan je kindje later overgaan naar wat stevigers.

Nitraat

Met sommige groenten moet je wel voorzichtig zijn. Voor baby's jonger dan zes maanden is het belangrijk dat ze groenten en krijgen maar niet teveel nitraat inzit. Je kind zet namelijk nitraat om in nitriet. Te veel nitriet kan schadelijk zijn voor je kind.

Groenten met weinig nitraat zijn bijvoorbeeld: bloemkool, doperwten, broccoli, sperziebonen, snijbonen, witlof, worteltjes, tomaat, tomaat, tauge of courgette.
Prak deze met wat aardappel tot een lekker hapje!

Groenten die je beter nog niet kan geven zijn bijvoorbeeld: spinazie (nitraat), spruitjes, en witte kool.

Geen graanproducten voor 6de maand

Geef geen graanproducten tot ongeveer de zesde maand. Ook papvoeding die gemaakt wordt van granen moet je niet geven als je kind jonger is dan 6 maanden.

Onderweg en toch een groentehapje?

Als je onderweg bent of gewoon geen zin om het zelf klaar te maken kun je prima potje gebruiken. Het is duurder en er zijn vaak suikers aan toegevoegd, waar je kindje aan kan gaan wennen en het dan gaat missen. Handig om het dan niet te vaak te geven.

Eigeel, bron van de ijzer

als je kindje ongeveer zes maanden is heeft de behoefte aan voldoende ijzer. Melk bevat niet zoveel ijzer dus is het goed om dit met de bijvoeding wel te geven. Als je de dooier geeft van een gekookt ei krijgt je kind ieder geval ijzer binnen. Begin met weinig en kijk of je kind niet allergisch reageert.

Vlees

Als je kind echt een beetje in de hoeveelheid groentehapje met aardappel weg eet kun je wat vlees gaan toevoegen. In babypotjes is het vaak ook toegevoegd.

Als je het zelf wilt klaarmaken is kip heel geschikt. anders gebruikt je rundvlees, maar rundvlees is soms wat vezelig (rundergehakt natuurlijk niet). Lamsvlees kan ook heel goed.
Varkensvlees kun je in het begin nog maar beter vermijden.

Honing

Geef je kind jonger dan een jaar beslist geen honing. Het kan zijn dat honing besmet is met een bacterie waar je kindje als het nog zo jong is niet goed tegen kan.

Zout

Tegenwoordig zit er veel zout in ons eten. Een kindje krijgt voldoende zout binnen via de flesvoeding of de moedermelk. Te veel zout is niet goed voor de nieren. Voeg daarom geen zout toe aan het eten.

Delen met anderen

Epenko voor een portrettekening of andere pentekening.

Overlast van katten in uw tuin? Ga naar kattenverjager.nl.